Haber Detayı

ANSAN BASIN AÇIKLAMASI
HABER TARİHİ: 15 Nisan 2025 | 20 Kişi okuduAntalya Arkeoloji Müzesi, ülkemizin 1964 yılında ulusal bir proje yarışması neticesinde 30 bin metrekare alana kurulmuş ilk müze binası olma vasfına sahiptir. Aynı zamanda Antalya halkı ve ziyaretçilerinin kültürel hafıza mekânı olarak değerlendirilen Müze, mimari tasarımı ve düzenlemelere elverişli sergi alanları nedeniyle 1988 yılında Avrupa Konseyi Özel Ödülü'nü kazanmıştır.
Birçok müzenin aksine tarihi yapısının korunmuş olması, Müzemizi kültürel mirasımızın korunması açısından cazibe merkezi haline getirmektedir. Fiziki özelliklerinin yanı sıra Antalya Arkeoloji Müzesi şehrimizin ortak hafızasının somut bir ifadesidir. Antalya Arkeoloji Müzesi birçok ziyaretçisi tarafından beklentilerin çok üzerinde olarak yorum alırken, her ziyarette artan eser kapasitesi de dikkatten kaçmamaktadır. Yıllardır Antalyalıların ve ziyaretçilerin anılarında yer etmiş bu yapının yıkılması, kentimizin kimliğine vurulacak büyük bir darbedir. Kentler için hafıza mekânları, geçmişle gelecek arasında köprü kuran, toplumsal bağları güçlendiren ve aidiyet duygusunu pekiştiren hayati unsurlardır. Antalya Müzesi de bu anlamda şehrimiz için vazgeçilmez bir hafıza mekânıdır.
Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA), depreme karşı dayanıksız olması gerekçesi ile yıkılarak yenisinin yapılması için bir son dakika projesi açıklayan Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na (AKVKBK) bir başvuruda bulunmuştur. Başvuru dilekçesinde Arkeoloji Müzesi’nin yıkımının durdurulması, Antalya Arkeoloji Müzesi’nin kısmen korunarak kullanılması talep edilmiştir. Kurula, Dokuma Fabrikası ve Pil Fabrikası binaları için alınmış kısmi koruma kararları hatırlatılarak aynı hassasiyeti Arkeoloji Müzesi için de göstermeleri istendi. Antalya Kültürel Miras Derneği, bu konuda UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi ve DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu’na da destek çağrısında bulunmuştur.
Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) olarak, ANKA ve diğer STK’ların talepleri ile ortak düşüncelere sahip olduğumuzu, Cumhuriyet dönemine ait yapıların şehrimizin kültürel mirasını koruma ve yönetimi konusunda önemini tekrar vurguluyor, kentimizin 63 senedir hafızasında yer etmiş olan Antalya Arkeoloji Müzesi’nin özgün projesinin dışında yapılmış eklentilerden arındırılarak müze binasının statik güçlendirilmesi ve yapılacak restorasyonlar ve hatta zamanımızın teknolojik imkanları ile ilave edilebilecek sanal gezilerle artan tarihi eser kapasitesini de karşılayabileceğine inanıyor, Bakanlığın bu yönde bir karar almasını umut ediyoruz.